Sluiten

Woning meer waard? Misschien kan de hypotheekrente omlaag!

Aan het begin van het jaar krijg je de nieuwe WOZ-waarde van je woning binnen. Een hoge woningwaarde ten opzichte van je hypotheek kan een lagere hypotheekrente en lagere maandlasten betekenen! Daar moet je meestal wel zelf achteraan.

Wanneer je een hypotheek afsluit, word je ingedeeld in een risicoklasse. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker. In je hypotheekrente zit daarom een risico-opslag verwerkt. Zowel de hypotheekschuld als de marktwaarde kan gedurende de rit veranderen. Door af te lossen daalt de schuld en door stijgende huizenprijzen verandert de marktwaarde van je woning.

Verschilt per geldverstrekker

Elke geldverstrekker hanteert een eigen indeling als het gaat om rentes en opslagen. De een heeft wel elf categorieën, de ander slechts drie. Op de website van je geldverstrekker staat om welke indeling het gaat. Vaak vervalt de risico-opslag wanneer de verhouding tussen schuld en marktwaarde kleiner dan vijftig procent is. Heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is er geen opslag in je hypotheekrente verwerkt en betaal je al de laagst mogelijke rente. Dat komt omdat NHG een vangnet biedt waardoor de geldverstrekker minder risico loopt 

Wat moet je doen?

Heb je een fors hogere WOZ-waarde binnengekregen van je gemeente? Bekijk dan eens wat dat doet met de verhouding van jouw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde. Heb je een (grote) aflossing gedaan, doe dan hetzelfde. Kom je in een lagere risicoklasse terecht, dan wordt het tijd om bij de geldverstrekker aan de bel te trekken. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om je in een andere risico-klasse onder te brengen. Soms is ook nog een aanvullende taxatie nodig. 

Niet verplicht

Banken zijn niet verplicht om hun klanten erop te wijzen dat ze door een gewijzigde verhouding in schuld/marktwaarde in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente en dus lagere maandlasten. Recent nog heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zo’n zaak beoordeeld. Daarin deed een klant een grote aflossing, maar werd hij niet door de bank gewezen op de mogelijkheid van een nieuwe, voordeliger, risicoklasse. Kifid stelde vast dat zo’n aanwijzing buiten de zorgplicht van een geldverstrekker valt. Wel zou het de bank ‘sieren’ om de klant wel op zo’n voordeel te attenderen, aldus Kifid. 

Soms automatisch

Steeds meer geldverstrekkers passen overigens de risico-opslag wél uit zichzelf aan wanneer er een aflossing ineens wordt gedaan of wanneer een klant door het doen van maandelijkse aflossingen een nieuwe risicoklasse bereikt. Een hogere woningwaarde zal de klant in de regel altijd zelf moeten aantonen. Sommige geldverstrekkers maken het heel gemakkelijk om een WOZ-beschikking te uploaden, anderen vragen een gevalideerd taxatierapport.

Arbeidsongeval? Wat als het in jouw bedrijf gebeurt? We werken veilig of we werken niet, is het adagium in veel bedrijven. Toch kan een arbeidsongeval voorkomen. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig maatregelen te treffen.
Lees meer
Woning meer waard? Misschien kan de rente omlaag! Aan het begin van het jaar krijg je de nieuwe WOZ-waarde van je woning binnen. Een hoge woningwaarde ten opzichte van je hypotheek kan een lagere hypotheekrente en lagere maandlasten betekenen! Daar moet je meestal wel zelf achteraan.
Lees meer
Huis gekocht of verkocht? Dit is je fiscale checklist! Huis gekocht of verkocht? Hypotheek verhoogd of overgesloten? Welke gevolgen heeft dat eigenlijk voor je belastingen? Zijn bepaalde kosten aftrekbaar en is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen?
Lees meer
Wat betekent het afschaffen van de oudedagsreserve? De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) wordt per 2023 afgeschaft. Het was al eerder aangekondigd, maar op Prinsjesdag is dan echt het doek gevallen voor deze maatregel. Daarmee vervalt een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen zónder het bedrag meteen apart te hoeven zetten. Maar wat betekent dat in de praktijk? En wat is het alternatief?
Lees meer
Brommer of scooter opgevoerd? Onverstandig en onverzekerd! In het weekend lekker aan je brommer of scooter gesleuteld en flink opgevoerd? Naast dat je een boete riskeert en dat je je rijbewijs kwijt kan raken ben je ook niet verzekerd bij een ongeval. met alle gevolgen van dien.
Lees meer
Een arbeidsongeval, wat als het in jouw bedrijf gebeurt? We werken veilig of we werken niet, is het adagium in veel bedrijven. Toch kan een arbeidsongeval voorkomen. In 2021 hadden 196.000 werknemers een ongeval tijdens het werk, wat bij 100.000 werknemers leidde tot minimaal één, maar vaak meerdere dagen verzuim. Dat gebeurde vooral in transport -en logistieke beroepen.
Lees meer
De 0% energiebespaarlening Goed nieuws voor mensen die hun huis willen verduurzamen! Is jullie verzamelinkomen lager dan € 45.014 per jaar, dan kan je in aanmerking komen voor de energiebespaarlening zonder rente! Een perfecte manier om je huidige of nieuwe woning te verduurzamen ????
Lees meer
Interview met onze adviseur Jeff Onze financieel adviseur Jeff van den Berg is afgelopen week geïnterviewd voor Kop-Munt van Munt Hypotheken over zijn visie op de recente gebeurtenissen in het hypotheekveld. Klik hieronder om het artikel te lezen!
Lees meer
Schouten Zekerheid en beuken'essers plukken vruchten van elkaars sterktes Schouten Zekerheid en beuken’essers kiezen ervoor om vanaf nu samen op te trekken. Door de combinatie van deze twee zelfstandige gespecialiseerde verzekeringsbedrijven ontstaat er een specifieke samenwerking.
Lees meer
Uw geluk in 2022: een bijzonder jaar. De ontwikkeling in de wereld om ons heen raakt ons steeds meer persoonlijk. Brandstofprijzen, energieprijzen en de negatieve verwachtingen vliegen ons om de oren. Wij als gelukregisseurs nemen dat ook waar en natuurlijk kunnen wij dit niet oplossen. Wel kunnen wij indien je je zorgen maakt het gesprek met je aangaan om te bezien of je financiën in topconditie zijn waardoor je maximaal voorbereid bent op de komende wedstrijd in 2023.
Lees meer
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Wat houdt deze verzekering in en heb jij als ondernemer deze nodig?
Lees meer
Slim besparen op jouw autoverzekering? Klik hier voor tips!
Lees meer
Hypotheek meeverhuizen dit moet je weten!
Lees meer
Collectieve pensioenregeling Een collectieve pensioenregeling is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw werknemers die vaak niet verplicht is. Maar wat houdt een collectieve pensioenregeling in?
Lees meer
Hypotheek verhogen: zo werkt het! Denk je na over het verbouwen of verduurzamen van je huis? Dan is het verhogen van je hypotheek wellicht een interessante manier om de verbetering van je huis te financieren.
Lees meer
Welke zakelijke risico's loop jij? Aan een pandemie heb je als ondernemer waarschijnlijk niet gedacht toen je je bedrijfsrisico's in kaart bracht. Dit zijn negen zakelijke risico's waar je je wél op kunt voorbereiden.
Lees meer
Ben ik dubbel verzekerd met een ORV én een uitvaartverzekering? Er zijn veel verschillende levensverzekeringen en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?
Lees meer
Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico's We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: wind en storm
Lees meer
Onze bedrijfsadviseur Richard in een artikel van Nationale Nederlanden Hij verteld over hoe hij de samenwerking met NN heeft ervaren tijdens de wateroverlast in Limburg
Lees meer
Dé partner van ondernemers! Een mooi artikel over hoe wij dé partners van ondernemers proberen te zijn.
Lees meer
Cyberrisico's voor ondernemingen Heeft u ooit nagedacht over de digitale risico's die u met uw onderneming loopt? Bedrijven worden steeds digitaler, digitale risico's worden hierdoor steeds meer een belangrijk onderwerp om over na te denken.
Lees meer
Hogere voorraden door Corona? Het risico op onderverzekering van de voorraden neemt hierdoor toe. Wanneer u onderverzekerd bent krijgt u bij een schade geen volledige schadevergoeding.
Lees meer
Het nieuwe pensioenstelsel Wat houdt het pensioenakkoord nou echt in? Hoe ziet het nieuwe pensioenstelsel er in Nederland uit?
Lees meer
Artikel over onze collega Jeff Hoe hij klanten écht probeert te helpen gelukkig te worden en zijn inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. “Oprecht luisteren naar klanten is een van onze speerpunten. Bij ons komen de emoties op tafel.”
Lees meer
Telefoonverzekering wel of niet afsluiten?
Lees meer
Wat is een Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ligt jouw focus volledig op ondernemen? Ben je wel goed bekend met de risico's die je loopt bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid?
Lees meer
Hypotheekketen van het jaar 2021! Alweer is de Financieel Fit keten gekozen tot hypotheekketen van het jaar!
Lees meer
Bedrijfsschadeverzekering Wat is een bedrijfsschadeverzekering en heeft jouw bedrijf deze nodig?
Lees meer
Het b'e Financieel Fit werknemersplan Ontzorgde werknemers zijn gelukkiger in hun werk
Lees meer
Het gezicht van... beuken'essers Het gezicht van.... beuken'essers is Noud Beckers. Formeel is hij sinds 1998 ondernemer. "Maar ik was natuurlijk al eerder met de plannen bezig."
Lees meer
In de LWV bus: Noud Beckers van beuken'essers. Kijk hier het interview van WijLimburg
Lees meer
De Gelukregisseur geeft heldere antwoorden op complexe vragen Wij nomen ons de Gelukregisseur. Wij hebben voor deze originele benaming gekozen omdat we ondernemers helpen gelukkig te zijn in het ondernemen.
Lees meer

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op!

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten