x
Sluiten

Autokosten besparen?

Bijna iedereen is er de laatste tijd mee in aanraking gekomen, de hoge benzineprijzen. Opeens zijn de kosten van je trouwe vierwieler fors gestegen. De overheid heeft de benzineprijs proberen te drukken maar blijft proberen zo veel mogelijk mensen in een elektrische auto te krijgen. Helaas is elektrisch rijden voor veel mensen nog te kostbaar. Er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop je kan besparen op je autokosten, zoals de autoverzekering.

In Nederland hebben wij drie verschillende vormen autoverzekeringen. Eén daarvan is verplicht: de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) met als doel om andere verkeersgebruikers te beschermen voor financiële schade. Deze verzekering dekt alleen de schade die jij hebt veroorzaakt bij een ander. Naast de WA-verzekering is er ook nog een WA+ verzekering (beperkt casco). Deze verzekeringsvorm vergoed ook schades aan je eigen motorrijtuig die zijn veroorzaakt door van buitenaf komend onheil zoals brand-, diefstal-, ruit-, inbraak- en stormschade. De derde en laatste verzekeringsvorm is de allriskverzekering. Deze verzekering keert ook uit bij schade die door jezelf is veroorzaakt.

Hoe uitgebreider de dekking, hoe meer premie je betaalt. Maar wanneer kan je het beste wisselen van verzekeringsvorm?

Als je een gloednieuwe auto of motor hebt is een allriskverzekering de variant die het meest wordt afgesloten. Deze verzekering keert namelijk de dagwaarde uit en bij een nieuwe auto is die waarde nog hoog. In de eerste paar jaar daalt de dagwaarde flink, daarom is de vuistregel dat er ergens tussen de 5 en 10 jaar een moment komt om over te stappen naar een verzekering met beperkt casco dekking met de bijkomende lagere premie. Na ongeveer 10 jaar is bij de meeste auto’s de dagwaarde zo laag dat een kleine schade al snel kan leiden tot een economische total loss van het voertuig. Wanneer dit gebeurt is de schadevergoeding niet meer hoog genoeg voor de reparatie. Daarom is rond de 10 jaar hét moment om te kijken naar de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Dit is allemaal afhankelijk van de verhouding tussen de premie & de dagwaarde van de auto.

Andere mogelijkheden om te besparen naast het verminderen van de dekking?

Mocht het nog niet aantrekkelijk voor je zijn om te switchen van dekking zijn er nog andere alternatieven. Het is altijd verstandig om je verzekeringen na te lopen, zo ook bij je autoverzekering. Kloppen het aantal kilometers per jaar nog wel? Mocht je nu door Corona flink minder kilometers rijden kan dit een daling van je verzekeringspremie betekenen.

Vaak kan het ook lonend zijn om je adviseur te vragen of je verzekering ergens anders beter ondergebracht kan worden. Vaak hebben mensen de neiging om te blijven bij hun huidige verzekeraar omdat dit vertrouwd voelt. Echter als je naar een paar jaar gaat kijken naar alternatieven kan er misschien een voordeel behaald worden. Let hierbij wel op dat je vergelijkbare voorwaarden en dekking behoud, hierin komt een goed onafhankelijk financieel advies goed van pas.

Financieel Fit plannen

Je kiest voor de aanpak van b'e Financieel Fit, omdat je het belangrijk vindt dat jouw financiën altijd in topconditie zijn. Wij geven daarom ook een adviesgarantie af. Dit betekent dat wij ervoor zorgen dat de door ons geadviseerde producten gedurende de tijd dat je klant bij ons bent, passend blijven. Wij vinden het belangrijk om je persoonlijk en naar eigen behoefte service te verlenen. Onze gelukregisseurs willen proactief jouw financiële geluk regisseren bij het plannen van jouw toekomst; daarom hebben wij 3 verschillende Financieel fit Plannen samengesteld. Welk plan het beste bij jou past hangt af van jouw behoefte.

Bij alle Financieel Fit Plannen heb je toegang tot onze Financieel Fit App en Digimap. Hiermee kun je processen volgen, documenten uploaden of inzien en gegevens wijzigen. Schades kunnen via de app gemeld worden en er kan heel eenvoudig contact met ons opgenomen worden.

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

Meer vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder