x
Sluiten

Collectieve pensioenregeling

Een collectieve pensioenregeling vormt een essentieel onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw medewerkers. Hoewel het vaak verplicht is voor organisaties om deel te nemen aan een collectieve pensioenregeling, bestaat er doorgaans de mogelijkheid voor jou als werkgever om zelfstandig een dergelijke regeling te kiezen en af te sluiten. Maar wat is dat nou, een collectieve pensioenrekening? Wij vertellen je er graag meer over.

Verplichtstelling collectief pensioen

De meeste werkgevers in Nederland zijn verplicht om deel te nemen aan een collectieve pensioenregeling van een pensioenfonds. Dit is vaak omdat zij bepaalde werkzaamheden uitvoeren waardoor zij hiertoe worden verplicht vanuit de wet. Denk hierbij aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in de elektrotechniek. Zij zijn verplicht om aangesloten te zijn bij het Pensioenfonds Metaal en Elektro. Of je verplicht aangesloten dient te worden bij een pensioenfonds dien je volgens de wet zelf te onderzoeken. Echter in de meeste gevallen is dit niet zo eenvoudig om te bepalen. 

Wil jij weten of jouw onderneming onder een verplicht pensioenfonds valt. Neem contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

Heb je een vraag over collectief pensioen?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Geen verplicht collectief pensioen

Als je als werkgever niet onder de verplichtstelling van een pensioenfonds valt dan mag je zelf een collectieve pensioenregeling afsluiten voor jouw werknemers. Een collectieve pensioenregeling bestaat uit diverse onderdelen. Denk hierbij aan ouderdomspensioen, partnerpensioen, wezenpensioen, ANW-Hiaat en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.

Ouderdomspensioen

Iedere werknemer kan in de pensioenregeling sparen voor de oude dag in een eigen polis. De manier waarop men spaart voor het ouderdomspensioen kan per type pensioenregelingen verschillen, Garantie was vroeger de norm waarbij de afgelopen jaren het steeds gebruikelijker is geworden om pensioen op te bouwen op basis van beleggen. Vanaf 2027 is zelfs nog enkel pensioen opbouwen op basis van beleggen in Nederland mogelijk. Welk pensioen het beste bij jouw personeel past of wat een pensioenregeling kost hangt af van de specifieke situatie. 

Partnerpensioen

In de pensioenregeling bouwt men niet enkel pensioen op voor de oude dag maar wordt ook ervoor gezorgd dat de partner van de werknemer bij een eventueel overlijden van de werknemer een levenslange uitkering ontvangt. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de keuzes die je als werkgever maakt ten aanzien van de pensioenregeling. Daarnaast is uiteraard ook het salaris en de diensttijd van de werknemer van invloed op het nabestaandenpensioen van iedere individu. 

Wezenpensioen

Het wezenpensioen zorgt voor een uitkering ten gunste van de kinderen van de werknemer bij een eventueel overlijden van de werknemer. De uitkering van het wezenpensioen is in tegenstelling tot het partnerpensioen niet levenslang maar tijdelijk. Tot wanneer de uitkering duurt is afhankelijk van de gemaakte keuzes door de werkgever. De hoogte van het wezenpensioen is net zoals het partnerpensioen onder andere afhankelijk van het salaris en de diensttijd. 

ANW-Hiaat

Als aanvulling van het partnerpensioen kan ook het ANW-hiaat worden toegevoegd aan de pensioenregeling. Dit is een tijdelijk aanvullend partnerpensioen. De hoogte van de dekking wordt afgeleid vanuit de wettelijke ANW-uitkering en is hierdoor voor iedereen gelijk. Hierbij kun je rekening houden met een verzekerd bedrag van rond de € 19.080 bruto per jaar tot AOW-leeftijd van de partner.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Niet alleen het lang-leven-risico en het overlijdensrisico kan worden afgedekt in een pensioenregeling, ook het arbeidsongeschiktheidsrisico kan onderdeel zijn van de pensioenregeling. In dit geval wordt de doorbetaling van alle pensioenpremies gewaarborgd indien een werknemer langdurig arbeidsongeschikt raakt. Immers bij arbeidsongeschiktheid valt het inkomen meestal terug. Als men dan ook nog eens voor het pensioen moet gaan sparen kan dit tot financiële problemen leiden. 

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

Meer over onze zakelijke dienstverlening?

Klik hieronder voor meer over onze zakelijke tak van sport!

Klaar om samen met ons jouw geluk te regisseren?