Sluiten

Pensioenvoorzieningen voor particulieren

Iedereen heeft het wel eens gehoord, ’met pensioen gaan’. Maar wat betekent dat nu exact en hoe zorg ik ervoor dat mijn pensioen op orde is? In Nederland kennen we de pensioenschijf van vijf. Dit zijn vijf manieren om ervoor te zorgen dat jij ook met pensioen kan gaan en toch kan blijven genieten van het leven.

Algemene Ouderdomswet (AOW)

De AOW, ook wel overheidspensioen genoemd, ontvangt iedereen die in Nederland gewoond en/of gewerkt heeft in de 50 jaar voorafgaand de AOW-leeftijd. De hoogte van de AOW bedraagt voor een alleenstaande ongeveer € 16.000 bruto per jaar en voor samenwonenden ongeveer € 11.000 bruto per jaar per persoon. De AOW wordt ieder half jaar geïndexeerd en wijzigt hierdoor met de ‘tijd’ mee.

Vroeger ontving iedereen met 65 jaar de AOW. Tegenwoordig kan de AOW-leeftijd voor iedereen anders zijn. Er wordt namelijk gekeken naar de levensverwachting in Nederland en op basis hiervan wordt de AOW-leeftijd bepaald. Op dit moment is de AOW-leeftijd 67/68 jaar. Wat jouw AOW-leeftijd is 5 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd bekend. Ben je toch nieuwsgierig naar jouw verwachte AOW-leeftijd? Bij de Sociale Verzekeringsbank kun je dit berekenen.

Werknemerspensioen

Als je in loondienst bent dan heb je grote kans dat je via jouw werkgever pensioen opbouwt in een collectieve pensioenregeling. Dit is een regeling vanuit de werkgever om ervoor te zorgen dat alle werknemers fiscaalvriendelijk sparen voor later (pensioensparen) en dat er een uitkering volgt ten gunste van de nabestaanden bij overlijden.

Bouw je bij jouw werkgever geen pensioen op in een collectieve pensioenregeling? Dan heeft jouw werkgever ervoor gekozen om geen pensioenregeling aan te bieden of heeft er nog niet aan gedacht. Ga het gesprek aan met jouw werkgever om te kijken wat zij hierin voor jou kunnen betekenen. Indien gewenst kunnen wij jouw werkgever verder helpen met het kiezen en inregelen van een collectieve pensioenregeling.

Wil jij weten hoe jouw pensioenplanning eruit ziet en met ons van gedachten wisselen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Lijfrente

Als je zelf nog wilt extra sparen voor jouw pensioen omdat de eerste twee pijlers niet voldoende zijn of omdat je geen opbouw in de tweede pijler hebt, dan is lijfrente wellicht een passende oplossing. Middels een lijfrente kun je fiscaalvriendelijk sparen voor jouw pensioen. Hierbij kun je denken aan sparen met een rentevergoeding of op basis van beleggen. Indien gewenst bekijken wij graag met jou de mogelijkheden. 

Overig vermogen

Naast de eerste drie pijlers heb je wellicht in de loop der jaren ook de spaarrekening gevuld of het huis volledig of gedeeltelijk afgelost. Dit vermogen kan ook gebruikt worden als een aanvulling op het inkomen vanaf pensionering. Hoe je dit vermogen het beste kunt inzetten is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Indien gewenst maken wij graag voor jou een pensioenplanning om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Werk na pensionering

Het heeft voor de meeste wellicht niet de voorkeur, maar ook doorwerken na pensionering is een manier om het inkomen vanaf pensionering aan te vullen. Dit kan omdat je het werk ontzettend leuk vindt of omdat je een hobby hebt waar je toevallig ook nog eens geld mee verdiend. Echter voor sommige is het geen vrijwillige keuze maar een noodzaak omdat de eerste vier pijlers niet voldoende zijn om rond te komen. Dit laatste moeten proberen te voorkomen door goed en tijdig naar de eerste vier pijlers te kijken en kijken hoe deze pijlers ingezet en/of aangevuld kunnen worden. Zodoende behoudt je zelf de keuze of doorwerken na pensionering wenselijk is.

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

Klaar om samen met ons jouw geluk te regisseren?