x
Sluiten

Hypotheek verhogen: zo werkt het!

Denk je na over het verbouwen of verduurzamen van je huis? Dan is het verhogen van je hypotheek wellicht een interessante manier om de verbetering van je huis te financieren. Dit kan op twee manieren: door middel van onderhandse verhoging of door een tweede hypotheek af te sluiten. In deze blog leggen we je uit hoe dit precies werkt.

Je hypotheek onderhands verhogen

Heb je je hypotheek op het moment van afsluiten hoger ingeschreven bij de notaris dan het bedrag dat je op dat moment hebt opgenomen? Dan heb je waarschijnlijk de mogelijkheid extra geld opnemen en kan je je hypotheek, zoals dat heet ‘onderhands verhogen’. De totale nieuwe hypotheek, je bestaande hypotheek bedrag plus het bedrag waarmee je je hypotheek verhoogt, mag niet hoger zijn dan het waarvoor je je hypotheek destijds hebt ingeschreven.

Bij een onderhandse verhoging maak je afspraken met je hypotheekverstrekker. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris.

Een tweede hypotheek afsluiten

Een andere optie is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit kan tot maximaal 100% van de marktwaarde van je huis na de verbouwing. Het bedrag dat je leent, wordt in een bouwdepot gestopt en hiervan kan je de kosten voor de verbouwing betalen.

Let op! Je kan een tweede hypotheek alleen afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker en bij deze optie moet je wél opnieuw naar de notaris om de nieuwe hypotheekakte te ondertekenen.

Wat kost het verhogen van je hypotheek?

Het verhogen van je hypotheek kan niet gratis. Je krijgt in veel gevallen namelijk te maken met advies-, taxatie- en bemiddelingskosten. Hoeveel het verhogen van je hypotheek precies kost, is afhankelijk van je situatie. Bij een tweede hypotheek komen bijvoorbeeld ook notariskosten kijken. En sluit je een tweede hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je ook hier kosten (borgtochtprovisie) voor.

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

Meer weten over het verhogen van je hypotheek?

Kom bij ons langs op kantoor voor een vrijblijvende kop koffie en kennismakingsgesprek!