x
Sluiten

Is het aansprakelijkheidsrisico goed afgedekt in jouw onderneming?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer een ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, zal de ondernemer beschermd zijn tegen schadeclaims. Deze bescherming geldt wanneer de ondernemer zelf schade veroorzaakt of wanneer een van de medewerkers schade veroorzaakt. Denk hierbij aan zowel materiële schade als letselschade. Door het afsluiten van deze verzekering worden de kosten als gevolg van de opgelopen schade vergoed. Ook wanneer de schade wordt veroorzaakt door medewerkers. Denk ook aan een medewerker die ziek geworden is, als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen (blijkt achteraf) werkgeversaansprakelijkheid (vb. verf defensie of asbest jaren geleden).

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Het afsluiten van deze verzekering kost misschien wat tijd en geld, maar mocht u ooit aansprakelijk worden gesteld voor schade dan mag deze verzekering zeker niet ontbreken. Wanneer iemand namelijk niet verzekerd is, zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien.

Voor wie is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn geen specifieke regels wanneer we het hebben over welke bedrijven wel en welke bedrijven geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Wel zijn er een aantal partijen waarbij deze verzekering hogere prioriteit heeft dan voor andere partijen. Denk hierbij aan risicovolle beroepen zoals in bijvoorbeeld de bouw- en de technische sector. Ook bij eenmanszaken is deze verzekering zeker aan te raden, aangezien je bij een eenmanszaak ook aansprakelijk bent met je privébezit. Natuurlijk is het voor andere soorten bedrijven ook aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, aangezien ook daar de kans op schade aanwezig is. Bij risicovolle beroepen, maar ook in branches als horeca, zorg, transport, zakelijke dienstverlening en ICT komen bedrijfsongevallen voor die leiden tot hoge schadeclaims.

Let op!

Het aansprakelijkheidsrecht is een zeer breed begrip, aangezien er veel verschillende zaken zijn waar iemand aansprakelijk voor kan worden gesteld. Het is daarom erg belangrijk dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt afgesteld op de branche waarin de organisatie zich bevindt. Voor het afsluiten van de juiste verzekering is het handig dat er een partij bij wordt betrokken die kennis heeft van zaken. Er zijn namelijk veel standaardverzekeringen, maar geen enkele onderneming is standaard.

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

Wil jij meer weten over dit onderwerp? 

Neem dan contact met ons op!