Sluiten

Huis gekocht of verkocht? Dit is je fiscale checklist!

Huis gekocht of verkocht? Hypotheek verhoogd of overgesloten? Welke gevolgen heeft dat eigenlijk voor je belastingen? Zijn bepaalde kosten aftrekbaar en is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen?

De Belastingdienst heeft handige persoonlijke checklists ontwikkeld die overzicht bieden in situaties van koop, verkoop en oversluiten. Je ziet na het invullen van een paar meerkeuzevragen, meteen waar jij in jouw situatie recht op hebt en waar je op moet letten. Elk onderdeel wordt duidelijk toegelicht en bevat instructies voor het geval actie nodig is.

Eerste woning

Wanneer je bijvoorbeeld je eerste huis hebt gekocht en daarvoor een hypotheek hebt afgesloten dan bestaat je persoonlijke checklist uit vier onderdelen:

  • Overzicht met aandachtspunten voor je belastingaangifte
  • Welke aankoopkosten je wel en niet mag aftrekken
  • Het recht op hypotheekrenteaftrek
  • Het maandelijks terugkrijgen van de renteaftrek

Woning verkocht

Heb je een huis verkocht, dan zijn dit de fiscale aandachtspunten:

  • Verkocht met overwaarde: de fiscale gevolgen
  • Mag je de verkoopkosten aftrekken in de aangifte?
  • De gevolgen voor de maandelijkse teruggave van de hypotheekrenteaftrek

Hypotheek overgesloten

Heb je een bestaande hypotheek verhoogd of overgesloten, dan komt de Belastingdienst met de volgende checklist:

  • Controleer je recht op hypotheekrenteaftrek
  • Pas zonodig je voorlopige aanslag aan
  • Ga na of je de oversluitkosten kunt aftrekken

Niet op de hoogte

De Belastingdienst ontwikkelde de checklists omdat veel huiseigenaren niet op de hoogte zijn van de fiscale gevolgen rondom aankoop en verkoop. En wanneer je bijvoorbeeld na een verandering je voorlopige aanslag niet aanpast, dan kan het zijn dat je geld moet terugbetalen, dat je mogelijk niet apart hebt gezet. Ook is het belangrijk om te weten welke kosten je wel en niet kunt aftrekken. Het is zonde om geld te laten liggen.

Arbeidsongeval? Wat als het in jouw bedrijf gebeurt? We werken veilig of we werken niet, is het adagium in veel bedrijven. Toch kan een arbeidsongeval voorkomen. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig maatregelen te treffen.
Lees meer
Woning meer waard? Misschien kan de rente omlaag! Aan het begin van het jaar krijg je de nieuwe WOZ-waarde van je woning binnen. Een hoge woningwaarde ten opzichte van je hypotheek kan een lagere hypotheekrente en lagere maandlasten betekenen! Daar moet je meestal wel zelf achteraan.
Lees meer
Huis gekocht of verkocht? Dit is je fiscale checklist! Huis gekocht of verkocht? Hypotheek verhoogd of overgesloten? Welke gevolgen heeft dat eigenlijk voor je belastingen? Zijn bepaalde kosten aftrekbaar en is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen?
Lees meer
Wat betekent het afschaffen van de oudedagsreserve? De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) wordt per 2023 afgeschaft. Het was al eerder aangekondigd, maar op Prinsjesdag is dan echt het doek gevallen voor deze maatregel. Daarmee vervalt een mogelijkheid voor zzp’ers om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen zónder het bedrag meteen apart te hoeven zetten. Maar wat betekent dat in de praktijk? En wat is het alternatief?
Lees meer
Brommer of scooter opgevoerd? Onverstandig en onverzekerd! In het weekend lekker aan je brommer of scooter gesleuteld en flink opgevoerd? Naast dat je een boete riskeert en dat je je rijbewijs kwijt kan raken ben je ook niet verzekerd bij een ongeval. met alle gevolgen van dien.
Lees meer
Een arbeidsongeval, wat als het in jouw bedrijf gebeurt? We werken veilig of we werken niet, is het adagium in veel bedrijven. Toch kan een arbeidsongeval voorkomen. In 2021 hadden 196.000 werknemers een ongeval tijdens het werk, wat bij 100.000 werknemers leidde tot minimaal één, maar vaak meerdere dagen verzuim. Dat gebeurde vooral in transport -en logistieke beroepen.
Lees meer
De 0% energiebespaarlening Goed nieuws voor mensen die hun huis willen verduurzamen! Is jullie verzamelinkomen lager dan € 45.014 per jaar, dan kan je in aanmerking komen voor de energiebespaarlening zonder rente! Een perfecte manier om je huidige of nieuwe woning te verduurzamen ????
Lees meer
Schouten Zekerheid en beuken'essers plukken vruchten van elkaars sterktes Schouten Zekerheid en beuken’essers kiezen ervoor om vanaf nu samen op te trekken. Door de combinatie van deze twee zelfstandige gespecialiseerde verzekeringsbedrijven ontstaat er een specifieke samenwerking.
Lees meer
Uw geluk in 2022: een bijzonder jaar. De ontwikkeling in de wereld om ons heen raakt ons steeds meer persoonlijk. Brandstofprijzen, energieprijzen en de negatieve verwachtingen vliegen ons om de oren. Wij als gelukregisseurs nemen dat ook waar en natuurlijk kunnen wij dit niet oplossen. Wel kunnen wij indien je je zorgen maakt het gesprek met je aangaan om te bezien of je financiën in topconditie zijn waardoor je maximaal voorbereid bent op de komende wedstrijd in 2023.
Lees meer
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Wat houdt deze verzekering in en heb jij als ondernemer deze nodig?
Lees meer
Slim besparen op jouw autoverzekering? Klik hier voor tips!
Lees meer
Hypotheek meeverhuizen dit moet je weten!
Lees meer
Collectieve pensioenregeling Een collectieve pensioenregeling is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw werknemers die vaak niet verplicht is. Maar wat houdt een collectieve pensioenregeling in?
Lees meer
Hypotheek verhogen: zo werkt het! Denk je na over het verbouwen of verduurzamen van je huis? Dan is het verhogen van je hypotheek wellicht een interessante manier om de verbetering van je huis te financieren.
Lees meer
Welke zakelijke risico's loop jij? Aan een pandemie heb je als ondernemer waarschijnlijk niet gedacht toen je je bedrijfsrisico's in kaart bracht. Dit zijn negen zakelijke risico's waar je je wél op kunt voorbereiden.
Lees meer
Ben ik dubbel verzekerd met een ORV én een uitvaartverzekering? Er zijn veel verschillende levensverzekeringen en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?
Lees meer
Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico's We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: wind en storm
Lees meer
Onze bedrijfsadviseur Richard in een artikel van Nationale Nederlanden Hij verteld over hoe hij de samenwerking met NN heeft ervaren tijdens de wateroverlast in Limburg
Lees meer
Dé partner van ondernemers! Een mooi artikel over hoe wij dé partners van ondernemers proberen te zijn.
Lees meer
Cyberrisico's voor ondernemingen Heeft u ooit nagedacht over de digitale risico's die u met uw onderneming loopt? Bedrijven worden steeds digitaler, digitale risico's worden hierdoor steeds meer een belangrijk onderwerp om over na te denken.
Lees meer
Hogere voorraden door Corona? Het risico op onderverzekering van de voorraden neemt hierdoor toe. Wanneer u onderverzekerd bent krijgt u bij een schade geen volledige schadevergoeding.
Lees meer
Het nieuwe pensioenstelsel Wat houdt het pensioenakkoord nou echt in? Hoe ziet het nieuwe pensioenstelsel er in Nederland uit?
Lees meer
Artikel over onze collega Jeff Hoe hij klanten écht probeert te helpen gelukkig te worden en zijn inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. “Oprecht luisteren naar klanten is een van onze speerpunten. Bij ons komen de emoties op tafel.”
Lees meer
Telefoonverzekering wel of niet afsluiten?
Lees meer
Wat is een Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ligt jouw focus volledig op ondernemen? Ben je wel goed bekend met de risico's die je loopt bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid?
Lees meer
Hypotheekketen van het jaar 2021! Alweer is de Financieel Fit keten gekozen tot hypotheekketen van het jaar!
Lees meer
Bedrijfsschadeverzekering Wat is een bedrijfsschadeverzekering en heeft jouw bedrijf deze nodig?
Lees meer
Het b'e Financieel Fit werknemersplan Ontzorgde werknemers zijn gelukkiger in hun werk
Lees meer
Het gezicht van... beuken'essers Het gezicht van.... beuken'essers is Noud Beckers. Formeel is hij sinds 1998 ondernemer. "Maar ik was natuurlijk al eerder met de plannen bezig."
Lees meer
In de LWV bus: Noud Beckers van beuken'essers. Kijk hier het interview van WijLimburg
Lees meer
De Gelukregisseur geeft heldere antwoorden op complexe vragen Wij nomen ons de Gelukregisseur. Wij hebben voor deze originele benaming gekozen omdat we ondernemers helpen gelukkig te zijn in het ondernemen.
Lees meer

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

Klaar om samen met ons jouw geluk te regisseren?