Ziekteverzuimverzekering
Bij ziekte van een werknemer heeft de werkgever de verplichting gedurende 2 jaar het loon door te betalen. Wanneer een organisatie een ziekteverzuimverzekering heeft afgesloten, neemt de verzekeraar deze verplichting van hem over. De verzekeraar zal ook kijken of er iemand aansprakelijk is voor het ziekteverzuim waar eventueel de kosten op verhaald kunnen worden. Door deze verzekering af te sluiten zorg je ervoor dat je organisatie niet financieel in de problemen komt wanneer er aan de doorbetalingsverplichting moet worden voldaan.
Waarom wordt een ziekteverzuimverzekering afgesloten?
In iedere organisatie kan het voorkomen dat een of meerdere medewerkers langdurig ziek worden. Dit brengt gevolgen met zich mee. Het is namelijk wettelijk verplicht om het loon van een zieke werknemer 2 jaar lang door te betalen. Hierbij wordt uitgegaan van minimaal 70% van het loon, tenzij iets anders vermeld staat in de CAO.
Verder is iedere werkgever verplicht om een arbodienst te hebben. Wanneer er wordt gekozen om de arbodienstverlening mee te nemen in het verzekeringspakket, zal de zieke medewerker vanaf het eerste moment van ziekte begeleid worden door de arbodienst. Dit wordt dan gefaciliteerd door de verzekeraar.
Naast het begeleiden van zieke medewerkers zal de arbodienst ook kijken hoe zij verzuim in jouw organisatie kunnen tegengaan. Het kan voor een bedrijf dus zeer nuttig zijn om deze partij in te schakelen zodat er sneller en beter gehandeld kan worden bij verzuim.
Wat zijn de kosten van een verzuimverzekering?
De kosten van een verzuimverzekering zijn van afhankelijk van meerdere aspecten. Vaak is het zo dat de premie bestaat uit een percentage van het loon van alle medewerkers binnen een organisatie.
Let op!
In de wet is het zo geregeld dat een organisatie een aantal wachtdagen mag instellen. Dit betekent dat een medewerker in de eerste dagen van zijn ziekte niet wordt doorbetaald. Dit is om kortdurend ziekteverzuim zo veel mogelijk te voorkomen. Hierbij is het wel belangrijk dat, ondanks dat het een wettelijke regel is, het aantal wachtdagen worden vastgelegd in de CAO of in de arbeidsovereenkomst.
* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten