Sluiten

b'e Financieel Fit Werknemersplan

De financieel fitte werknemer?

Een financieel fitte werknemer verricht zijn werk met aandacht en heeft ruimte om vooruit te kijken. Dat is niet vanzelfsprekend: bij 62% van de werkgevers komt personeel met geldzorgen voor. Hoewel financiële fitheid in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de werknemer, kunt u als werkgever een belangrijke rol spelen. Zeker als u signalen krijgt dat uw medewerker geldzorgen heeft.

Financieel fitte werknemers zijn ook uw belang

Een medewerker neemt geldzorgen mee naar zijn werk. Hij is sneller afgeleid, werkt minder precies en de kans is groter dat hij zich ziek meldt, zo blijkt uit onderzoek. Daarom is het ook in uw belang om medewerkers te stimuleren om financieel fit te worden en te blijven.

Financiële zaken van werknemers

Geldzaken en financiën behoren tot de privé-situatie van uw werknemer. Toch is de kans groot dat u te maken krijgt met de financiële huishouding van uw medewerker. Uw medewerker koopt een huis, krijgt een kind, gaat scheiden, wil minder werken vanwege zorgtaken of gezondheid of gaat met pensioen. U kunt ook te maken krijgen met een beslag op het loon van een medewerker. Al deze gebeurtenissen hebben impact op uw medewerker.

Wat kunnen wij van Financieel Fit voor uw werknemer betekenen?

Een financieel fit leven; dat is wat wij voor uw werknemer regelen. Door de inzet van digitale middelen en innovaties zorgen wij dat u op ieder gewenst moment een financieel totaaloverzicht heeft.

Wij brengen hierbij de actuele risico’s voor de betaalbaarheid van de maandlasten in kaart ingeval van werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden, pensionering en echtscheiding.

Daarnaast staan wij als de persoonlijke Financieel Fit Coach altijd voor u klaar met een passend advies. Wij monitoren en sturen bij waar nodig en zorgen zo samen met de werknemer dat de financiële zaken altijd in topconditie zijn. Zo kunnen uw werknemers hun dromen op een verantwoordelijke manier realiseren en nieuwe dromen blijven najagen.

Wij bieden u deskundig advies aan op het gebied van hypotheken, verzekeringen, pensioenen, sparen, beleggen en kredieten.

Wat kunt u als werkgever nu al doen?

Onderneem zo snel mogelijk actie voor en bij loonbeslag

Praat met uw medewerker zodra u een loonbeslag of een informatieverzoek krijgt van een schuldeiser (voorafgaand aan loonbeslag) of een CAK-melding.

 Inventariseer de financiële fitheid van uw medewerkers

U kunt de financiële fitheid van uw medewerkers (laten) onderzoeken. Hiervoor hoeft u niet in gesprek met uw medewerkers. U kunt zelf via de salarisadministratie en de HR-afdeling al heel veel uitzoeken. Worden er veel loonbeslagen gelegd? Krijgt u veel vragen om voorschotten of verzoeken om meer uren te werken? Is er veel ziekteverzuim vlak voor het salaris wordt betaald? Dit kunnen allemaal tekenen zijn voor de financiële fitheid van uw medewerkers.

Verspreid checklists

Wij bieden checklists  aan die u aan medewerkers kunt geven, bijvoorbeeld de checklist Samenwonen of trouwen, checklist Scheiden, checklist Kinderen krijgen, etc. U mag deze checklists overnemen op intranet, uitprinten en ophangen of naar verwijzen in het personeelsblad.

Informeer de HR-afdeling, leidinggevenden, bedrijfsarts en andere betrokkenen bij uw medewerkers

Veel mensen schamen zich voor hun geldzorgen, zoeken laat hulp en weten vaak niet bij wie ze met hun vragen terecht kunnen. Het is daarom belangrijk dat naast leidinggevenden ook de HR afdeling, bedrijfsmaatschappelijk werk, de bedrijfsarts en de vertrouwenspersoon weten welke ondersteuning uw organisatie kan bieden bij geldzorgen en welke externe hulp er is.

Informeer uw bedrijfsarts/arbodienst over de relatie tussen geldzorgen en ziekteverzuim

Geldzorgen kunnen de aanleiding zijn voor regelmatig en/of langdurig ziekteverzuim. Uit onderzoek blijkt dat een medewerker met geldzorgen gemiddeld 7 dagen extra ziek is. Overleg met uw bedrijfsarts en vraag of hij aandacht besteedt aan mogelijke geldzorgen als reden voor verzuim. Geef ook aan welke faciliteiten u aanbiedt bij financiële problemen.