Sluiten

Kopen zonder ontbindende voorwaarden

Aangezien de concurrentie rondom de woningmarkt steeds groter wordt, moet je bij het kopen van een huis tegenwoordig snel erbij zijn. Om de verkoper over de streep te trekken, gebruiken kopers allerlei handige manieren om de koop sneller rond te krijgen. Zo wordt er meer geboden dan de vraagprijs of wordt een huis verkocht zonder ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het contract.

Dit laatste is vooral een voordeel voor de verkoper van een huis. Door namelijk geen ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract, heeft een verkoper meer zekerheid dat het huis ook daadwerkelijk verkocht zal worden. Het enige wat er nog mis kan gaan is dat de kopers zich bedenken in de wettelijke 3 dagen bedenktijd.

Het kopen van een huis zonder ontbindende voorwaarden houdt in dat je als koper geen hoge boete hoeft te betalen wanneer je toch wilt afzien van het kopen van een huis. Het is namelijk zo dat in de wet staat dat je na het tekenen van een koopcontract 3 dagen de tijd hebt om je te bedenken. Mocht je na deze 3 dagen toch beslissen om het huis niet te kopen, dan moet je in de meeste gevallen een hoge boete betalen. Het betalen van deze boete hoeft niet wanneer je in het koopcontract ontbindende voorwaarden hebt laten opnemen.

Er zijn een aantal voorwaarden die het vaakst worden opgenomen in een koopcontract. Zo kan er vaak van een woning worden afgezien, als:

  • Je de hypotheek/financiering niet rond krijgt.
  • Je de huidige woning niet verkocht krijgt.
  • De kosten van onderhoud onverwachts een stuk hoger blijken te zijn.

Wanneer er ontbindende voorwaarden worden opgenomen in een koopcontract, is het noodzakelijk dat deze zo duidelijk mogelijk worden beschreven. Dit om te voorkomen, dat er achteraf een discussie kan ontstaan. Bij het opstellen van een koopcontract met ontbindende voorwaarden is het daarom ook handig om je goed te laten adviseren zodat je naderhand niet voor verrassingen komt te staan.